Ana içeriğe atla

Kayısı Marmelatlı Linzer Tart



Dilerseniz tart/turta şeklinde dilerseniz parçalara ayırarak kurabiye şeklinde servis edebileceğiniz ağızda dağılan kayısılı, mis kokulu bir tarif geliyor :) Kayısı sevmeyenler başka meyvelerin marmelatını kullanabilir tabi ki. Ben evde kendim yaptığım marmelatı kullandım, siz de öyle yapmak isterseniz lütfen buraya tıklayın :)

Yaklaşık 15-16 adet orta boy kurabiye için,
İhtiyaç Listesi
200 gr un (Yaklaşık 2 su bardağı)
125 gr tereyağı (soğuk)
2 yumurta sarısı
60 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
60 gr toz badem veya fındık (3/4 su bardağı)
Yarım tatlı kaşığı tarçın
İç Harcı:
3/4 su bardağı kayısı marmelatı
1 yumurta akı

Hazırlanışı:
1) Un ve pudra şekerini derin bir kaba eleyelim.
2) Tereyağını ekleyip parmak uçlarımızla unlu karışımla karıştıralım ve ufalayarak kırıntı haline getirelim. Veya rondoda çekelim.
3) Yumurta sarısı, toz badem ve tarçını da ekleyip hamuru homojen hale getirelim.
4) Yoğurma metodumuz şu şekilde olmalı: Hamuru top yapıp 2'ye bölelim. Parçaları üst üste koyup avuç içimizle bastıralım tek hamur haline getirelim ve tekrar 2'ye bölüp aynı işlemi 7-8 defa tekrarlayalım.
Bu şekilde yapmamızın sebebi hamurun pişince gevrek kalması için yapısındaki gluteni ortaya çıkarmamak.
5) Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 20-25 dakika dinlendirelim.
6) Hamurun yarısını buzdolabından çıkarıp merdane ile yarım cm. kalınlığında yuvarlak veya kare şeklinde açalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyalım.
7) Önceden ısınmış 180 C fırında üzeri hafif kızarana dek yaklaşık 10-15 dakika pişirelim.
8) Fırından tepsiyi çıkaralım ve tartın hafif ılıyınca üzerine kayısı marmelatını sürelim.
9) Buzdolabından hamurun kalan kısmını çıkaralım ve yumurta akıyla karıştırıp mikserle çırpalım.
10) Sıkma torbasına veya yoksa herhangi bir poşeti delip tartın üzerine istediğimiz şekilde sıkalım.
11) Tekrar fırına koyup üzeri kızarana dek yaklaşık 20 dkk pişirelim.
12) Soğuyunca dilediğimiz şekilde dilimleyelim, isterseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz ama marmelatınız yeterince tatlıysa gerek olacağını sanmıyorum.

Afiyet olsun!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Cevizli ve Üzümlü Tam Buğday Ekmeği

Benim gibi içi malzeme bakımından zengin, yoğun dokulu ve doyurucu ekmekleri seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. Dilerseniz içindeki üzüm ve ceviz yerine farklı kuru yemişler de ekleyip çıkarabilirsiniz. Ortalama 10-12 dilim ekmek için, İhtiyaç Listesi: 225 gr un (ben yarısı tam buğday yarısı beyaz un kullandım) 175 ml ılık su 1.5 çay kaşığı kuru maya Yarım çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya erimiş tereyağı Yarım su bardağı ceviz (irili ufaklı kırılmış) Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm Hazırlanışı: 1) Kuru üzümleri su dolu bir kasede bekletelim, yumuşasın. 2) Un ve tuzu harmanlayalım. 3) Yağı da ekleyip karıştıralım. 4) Suyu ve kuru mayayı ekleyip yoğuralım veya mikserin hamur çırpıcısı ile karıştıralım. 5) Hamur toplanınca ceviz ve üzümleri ekleyip karıştıralım. 6) Kabın ağzına streç naylon geçirip 1 saat mayalanmaya bırakalım. 7) Hamura elimizle ekmek şekli verip yağlanmış fırın tepsisine koyalım. Dilerseniz kalıba da dökebilirsiniz.

Çikolatalı Vişneli Tart

Biliyorum çikolatayı çok seviyorsunuz... MSA'da tart haftasından bir tarif daha:) Portakallı pie 'a nispeten daha kolay. Dilerseniz vişne yerine frambuaz da kullanabilirsiniz. Hayal gücümüzü kullanalım ki gelişsin! 18 cm çapında kalıp için (8 kişilik) İhtiyaç Listesi: Tart kısmı için: 200 gr un (1.5 su bardağından 1 parmak eksik) 130 gr tereyağı (soğuk) 1 yumurta sarısı 20 gr toz şeker (2 çorba kaşığı) 1 çorba kaşığı su İç Dolgusu için: 150 ml süt kreması 200 gr sütlü çikolata (minik parçalara ayrılmış) 40 gr tereyağı 1 yumurta sarısı 1 yumurta 100 gr vişne (suyu süzülmüş) Hazırlanışı: 1)  Tart kısmını hazırlayıp ön pişirme yapacağız. Bunun için un ve tereyağını parmak uçlarımızla ufalayarak crumble (minik kırıntılar) haline getirelim. Büyük tereyağı parçaları kalmamalı. Sonra şekeri de ilave edip parmak uçlarımızla ufalayalım. Crumble metodunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=ZQM5cxLczy0 2) Yumurta sarısı

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *