Ana içeriğe atla

Orman Meyveli Yaş Pasta

mmm...

Muhteşem orman meyveli tatlıda hafif ekşiyi sevenler için gelsin bu tarif :) Yaş pasta yapımı kolay diyemem ama pandispanya tarifi hem kolay hem garanti. Kremasını değiştirerek de dilediğiniz pastayı yapabilirsiniz. Sade yapmak istiyorsanız kakaoyu çıkarıp yerine 20 gr (2 çorba kaşığı) un eklemelisiniz. Çıkardığımız miktarda eklemiyoruz çünkü kakao undan daha sıkı ve sert bir malzeme.
Tarif uzun gibi görünebilir ama ben ayrıntılı anlattım o yüzden :)

18cm'lik kalıpta yaklaşık 10 dilim için,
Kakaolu Pandispanya
4 yumurta akı
4 yumurta sarısı
150 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
145 gr un (1 su bardağı)
2 gr kabartma tozu (yarım çay kaşığı)
30 gr kakao (1/3 su bardağından biraz az)
40 ml zeytinyağı (3 çorba kaşığı)

1) Yumurta sarılarını zeytinyağı ile karıştıralım.
2) Yumurta aklarını 1 dakika en yüksek devirde çırpalım köpük köpük olunca azar azar toz şekeri ekleyelim ve yine kar gibi olana dek çırpalım.
3) Yağlı karışıma yumurta aklarını spatula ile yedirelim.Bu işlemi mümkün olduğunca akları söndürmeden yapmalıyız ki güzel kabarsın.
4) Un ve kakaoyu da karışıma eleyelim ve homojen olana dek spatula ile karıştıralım.
5) Yağlanmış unlanmış kalıba döküp önceden ısınmış 180 C fırında pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım.

Çikolatalı krema
5 yumurta akı
2 yumurta sarısı
150 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı
3 yaprak jelatin (9 gr)

1) Çikolata ve tereyağını benmari usülü eritelim.
2) Jelatinleri soğuk suda yumuşatalım, biraz yumuşayınca fazla suyunu süzüp tavada 1-2 dk eritelim.
3) Yumurta sarılarını ve jelatini erimiş çikolata-tereyağı karışımına ekleyelim.
4) Yumurta aklarını kar gibi olana dek en yüksek devirde çırpalım.
5) Çikolata karışımına yavaş yavaş akları ekleyelim.
6) Buzdolabına kaldırıp kullanacağımız zaman çıkaralım.

Vanilyalı Pastacı kreması
250 ml süt
3 yumurta sarısı
Yarım su bardağı toz şeker
50 gr un (1/3 su bardağı)
1 paket vanilin (veya 1 çubuk vanilya)
1 yemek kaşığı tereyağı

Krem şanti için
Yarım ölçü toz krem şanti
Yarım ölçü süt

1) Süt ve vanilyayı ocakta ısıtalım.
2) Yumurta sarılarını şeker ile çırpıcı tel ile karıştıralım.
3) Yumurtalı karışıma unu da ekleyelim
4) Süt ve vanilya kaynama noktasına geldiği zaman ocaktan alıp yumurtalı karışıma 1 kepçe dökelim. Çabuk çabuk yumurtalı karışımı karıştıralım ve yumurtalar pişmeden ısınmasını sağlayalım. Birkaç kepçe daha ekleyip aynı işlemi uyguladıktan sonra tümünü tencereye alıp pişirmeye devam edelim.
5) Muhallebi kıvamına gelecek ve çırpma teline krema iyice tutununca ocaktan alıp tereyağını ekleyelim ve iyice karıştıralım, baya yoğun bir dokusu olmalı.
6) Soğumaya bırakalım, buzdolabına kaldıralım.
7) O esnada krem şanti ve sütü çırpıp hazırlayıp buzdolabına kaldıralım. Pasta birleştirme aşamasında bu hazırladığımız pastacı kremasını krem şanti ile mikserde çırpalım ve hazır!

Birleştirme aşaması
1) Pastayı birleştirme aşamasından önce kremaları mikserle pürüzsüz olup biraz sürülebilir kıvama gelmesi için çırpalım.
2) Soğuyan pandispanyamızın en üst kabaran ve çatlayan kısmını bıçak ile keselim ve düz bir zemin elde edelim.
Not:Bu artan kek parçalarını artan kremalarla rondoda çekip top top yapıp fındık, fıstık, hindistan cevizine bulayıp trüf veya cakepopslar yapabiliriz.
3) Üstünü düzelttiğimiz pandispanyayı bıçak yardımıyla üç eşit kata ayıralım. Yüzeyi en kötü görüneni orta kat olarak kullanalım. Tabi en düzgününü de üst kat olarak kullanalım.
4) İlk katı önümüze alalım ve tam ortasına pastacı kremamızdan koyup yayalım, kenarlara çok sürmeyelim üstüne diğer katı koyduğumuzda taşabilir.
5) Kremayı sürdükten sonra meyvelerden ve çikolatadan dizelim. Yine kenarlara fazla koymayalım.
6) Diğer katlar için de aynı adımları uygulayıp en üste çikolatalıdan sürelim ve pastamızı süsleyelim! Yine dilerseniz kenarlarını da çikolatalı krema ile kapatabilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış!



Bon appetit!

Yorumlar

  1. vanilyalı pastacı kremasın da malzemelerde tereyağı yazmıyor tarifte yazıyor ne kadar tereyağı koyacağız?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Havva hanım, öncelikle uyarı için teşekkür ederim, hemen düzelttim 1 yemek kaşığı tereyağı yeterli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Fındık Ezmeli Kurabiye

Yine bir enerji deposu ile karşı karşıyasınız:) Benim gibi fındık ezmesine bayılıyorsanız bu kurabiyelere de bayılacağınız kesin. İçi hafif yumuşak, dışı kıtır ve ağızda dağılan bir yapısı var.  24-25 adet ağızda dağılan mis kokulu fındık ezmeli kurabiye için; İhtiyaç Listesi: 1 yumurta akı 2 su bardağı un (ben 1 bardağını tam buğday kullandım) 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı fındık ezmesi (ben Fiskobirlik marka kullandım) Yarım su bardağı robotta çekilmiş fındık 3/4 su bardağı şeker 1 paket vanilya 1/2 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı tarçın Hazırlanışı: Fırını 170 C'ye ayarlıyoruz. Derin bir kapta tereyağı, fındık ezmesi ve şekeri 3-4 dakika çırpıyoruz. Üzerine yumurta akını ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Şekerlerden ses gelmeyene dek çırpalım.  Başka bir kapta unu, vanilyayı ve tarçını eliyoruz ve yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Bir noktadan sonra çırpılmayacak hale gelecek. Elimizle hamur yapıp en

Çikolatalı Vişneli Tart

Biliyorum çikolatayı çok seviyorsunuz... MSA'da tart haftasından bir tarif daha:) Portakallı pie 'a nispeten daha kolay. Dilerseniz vişne yerine frambuaz da kullanabilirsiniz. Hayal gücümüzü kullanalım ki gelişsin! 18 cm çapında kalıp için (8 kişilik) İhtiyaç Listesi: Tart kısmı için: 200 gr un (1.5 su bardağından 1 parmak eksik) 130 gr tereyağı (soğuk) 1 yumurta sarısı 20 gr toz şeker (2 çorba kaşığı) 1 çorba kaşığı su İç Dolgusu için: 150 ml süt kreması 200 gr sütlü çikolata (minik parçalara ayrılmış) 40 gr tereyağı 1 yumurta sarısı 1 yumurta 100 gr vişne (suyu süzülmüş) Hazırlanışı: 1)  Tart kısmını hazırlayıp ön pişirme yapacağız. Bunun için un ve tereyağını parmak uçlarımızla ufalayarak crumble (minik kırıntılar) haline getirelim. Büyük tereyağı parçaları kalmamalı. Sonra şekeri de ilave edip parmak uçlarımızla ufalayalım. Crumble metodunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=ZQM5cxLczy0 2) Yumurta sarısı

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *