Ana içeriğe atla

Portakallı Merengli Pay



MSA'nın tariflerinden devam ediyorum. Bu tart (pay) aslında biraz cheesecakeimsi bir tatlı. O kadar hafif ve güzel ki sanki portakal yiyormuş gibi aroması eminim çok hoşunuza gidecek. Biraz uzun ve aşamalı ve tabi ki dolapta en az 6-7 saat bekletmek gerekiyor, çünkü bekledikçe lezzet ve kıvam alıyor. Sorunuz olursa hiç çekinmeden mail yoluyla sorabilirsiniz. Hadi kolay gelsin :)

18 cm. çapında kalıp için (8 dilim)
İhtiyaç Listesi:
Taban İçin:
1 paket kakaolu petit-beurre bisküvi (dilediğiniz bisküvi olabilir)
60 gr tereyağı
Portakallı İç Dolgu:
200 ml süt kreması
Yarım portakal rendesi
2 yumurta (sarı ve akları ayıracağız)
50 gr şeker (1/4 su bardağı)
20 ml portakal suyu (2 çorba kaşığı)
30 gr mısır unu (1/4 su bardağından biraz az)
Portakallı Sos için (Portakal Curd):
90 gr tereyağı
70 gr şeker (1/3 su bardağı)
80 ml portakal suyu (1/3 su bardağı)
Yarım portakal rendesi
1 yumurta sarısı
Mereng:
120 gr pudra şekeri (3/4 su bardağı)
1 yumurta akı
Bir tutam tuz

Hazırlanışı:
1)Öncelikle tabanı yapıyoruz. Bisküvileri tereyağı ile rondoda çekiyoruz veya tereyağını eritip bisküvilerle karıştırabiliriz. Kalıbın tabanına sımsıkı bastırarak döşüyoruz. Kalınlığı 2-3 santimetreyi geçmesin, biraz artabilir.

2)Sıra geldi iç dolguya.Yumurta sarıları ve şekerin yarısını güzelce çırpalım, şeker iyice erisin karışım açık sarı olsun. Daha sonra içine krema, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve mısır ununu ekleyelim çırpma teli ile karıştıralım. Başka bir kapta mikserle yumurta akları ile şekerin diğer yarısını kar gibi olana dek çırpalım. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek. Aklar ile sarıların olduğu karışımı kademe kademe (yumurta aklarından biraz biraz alıp karıştırarak) birleştirelim ve katlama yöntemi ile karıştıralım.

Katlama yöntemi:O pufpufluğun gitmemesi için spatula ile alttan üste doğru alıp karıştıralım. Bu konuda bir video buldum, linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=vP4vbktd-PM

Birleştirdikten sonra kalıba dökelim ve önceden ısınmış 150 C'de yaklaşık 20-25 dkk pişirelim. Fırından çıkardığımızda sadece ortası hafif sallanmalı. Oda sıcaklığına gelince kalıptan çıkarmadan buzdolabına kaldıralım.

3)Geldik sos kısmına. Tereyağın yarısı ile şekerin yarısını, portakal suyu ve rendesini ocağa koyup ısıtıyoruz. İlk fokurtuları görünce ocaktan alıyoruz ve koyuyoruz kenara. Bu esnada yumurta sarısı ve kalan şekeri çırpma teli ile biraz çırpıyoruz ve ocaktan aldığımız sosa temperliyoruz. Yani azar azar döküp yumurtayı pişirmeden hızlıca karıştırarak ısılarını dengeliyoruz. Ve tekrar ocağa alıp kaynatıyoruz. Kıvam alıp fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp kalan tereyağını ekliyoruz, eritiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca dolaptan tartımızı çıkarıp üzerine döküyoruz, ve tekrar 6-7 saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.

4)Mereng için yumurta akı, pudra şekeri ve bir tutam tuzu iyice katılaşıp kıvam alana dek çırpıyoruz en yüksek devirde. Sıkma torbası ile tartımızın üstünü dilediğimiz gibi süsleyip üzerini özel çakmak ile yakıyoruz. Merengi yapmasanız da olur çünkü yapmak için o çakmağa ihtiyacınız olacak. Tabi bildiğimiz çakmaklardan değil mereng tarzı bazı gıdaların üzerini yakmak için özel ısı veren bir çakmak. Eminönünde satılıyor.

Evet biliyorum uzun ve zor bir tarif gibi görünüyor ama inanın sonuç muhteşem!
Şimdiden afiyet olsun :)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Güzel Damla Sakızlı Muhallebi

Uzuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba! Öyle özlemişim ki blog yazmayı, dayanamadım geldim sonunda aranızdayım :) Bloga yazı girmediğim bu süre zarfında neler neler olmadı ki, hayatım epey bir değişti. Hepsi pozitif yönde olmasına rağmen yoğunluk ve değişime alışmak tabi biraz ayrı kalmamıza sebebiyet verdi :) Şimdi paylaşacağım tarif Alaçatı'daki meşhur sakızlı muhallebiyle kapışır. Kıvamı, kokusu, sakız aroması harika, yapılış pratikliği de artısı! Malzemeler 2 dolu yemek kaşığı tereyağı 2 dolu yemek kaşığı un 500 ml süt 1/2 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu (Alaçatı'dan temin etmiştim, büyük marketlerde veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yok ise 2-3 parça saf damla sakızını havanda dövüp ilave edebilirsiniz. ) Hazırlanışı Tereyağı ve unu güzelce kavuralım. Bu aşamada unun sadece ilk kokusu çıksın, rengini kahverengiye çevirmeyelim. Sütü azar azar ilave edip karıştıralım.  Şekeri de ekleyelim. Kaynamaya başlayıp göbek atınca sakız macun

Cevizli ve Üzümlü Tam Buğday Ekmeği

Benim gibi içi malzeme bakımından zengin, yoğun dokulu ve doyurucu ekmekleri seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. Dilerseniz içindeki üzüm ve ceviz yerine farklı kuru yemişler de ekleyip çıkarabilirsiniz. Ortalama 10-12 dilim ekmek için, İhtiyaç Listesi: 225 gr un (ben yarısı tam buğday yarısı beyaz un kullandım) 175 ml ılık su 1.5 çay kaşığı kuru maya Yarım çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya erimiş tereyağı Yarım su bardağı ceviz (irili ufaklı kırılmış) Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm Hazırlanışı: 1) Kuru üzümleri su dolu bir kasede bekletelim, yumuşasın. 2) Un ve tuzu harmanlayalım. 3) Yağı da ekleyip karıştıralım. 4) Suyu ve kuru mayayı ekleyip yoğuralım veya mikserin hamur çırpıcısı ile karıştıralım. 5) Hamur toplanınca ceviz ve üzümleri ekleyip karıştıralım. 6) Kabın ağzına streç naylon geçirip 1 saat mayalanmaya bırakalım. 7) Hamura elimizle ekmek şekli verip yağlanmış fırın tepsisine koyalım. Dilerseniz kalıba da dökebilirsiniz.

Rengarenk Cupcakeler // 4 Farklı Krema ile İçi Dolgulu Cupcake

Sanırım mutfağa girip tatlı bir şeyler yapmadan duramıyorum. Oysa kendime söz vermiştim şu kurs başlayana dek tatlı yapıp yemiyim diye :(  Mutfağım adeta bir savaş alanı olsa da değdi sanırım, o kadar kaloriden bahsetmiyorum bile. Ne yapayım, her şey sizler için :p Gelelim bu güzel pazar cupcakelerine.. Kek kısmı sade ve yapması cidden basit, az şekerli , yumuşak ve hafif. İç dolgusu ve frosting (üstündeki krema kısmı) ise toplam 1 kutu süt kreması ve 4 farklı malzemeden oluşuyor. Bunlar; bitter , beyaz ve frambuazlı çikolata ve toz antep fıstığı. Açıkçası frambuazlı çikolatayı ilk kez denedim ve çok memnun kalmadım bir türlü katılaşmadı o yüzden eğer alacak olursanız diye çikolata miktarını artırıp yazıyorum buraya.  Muffin kalıplarına da değinmek istiyorum. Hangisi en iyi sonucu veriyor diye elimdeki çeşitli kalıplardan denedim, puan verdim:) 1.Kağıt kek kalıbı: Tüm marketlerde satılmaya başlayan minik ince kağıtlardan iki-üç kat kullandım ve muffin tepsime yerleştir

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *